WK U20 in Reykjavik: Belgen verliezen 1ste wedstrijd van Chinezen in overtime WK U20 in Reykjavik: Belgen verliezen 1ste wedstrijd van Chinezen in overtime

REYKJAVIK – Vandaag,, 16 januari, speelden de Belgen hun eerste wedstrijd van hun WK-campagne (reeks DIV2B) in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Face-off om 17h30 Belgische tijd tegen China.

In de eerste periode bleek het vooral aftasten geblazen. De Belgen kunnen evenwel snel scoren. Amper na de eerste minuut speelt het team een powerplay door een tripping penalty van XU Hanyong en kan Lowie Vreys op assist van zijn broer Tijs de Belgen op voorsprong zetten. In de vijftiende minuut corrigeren de Chinezen de achterstand. Hoewel in de minderheid lukt het hun de puck te recuperen in de neutrale zone met een turn-over tot gevolg waarbij SONG Jianuo vrij spel krijgt om te scoren.

In de tweede periode lukken de Belgen erin opnieuw een voorsprong te nemen. De powerplay wordt goed benut wanneer MA Sicheng voor hooking naar de strafbank vertrekt. Eneas Palmaerts geeft de juiste voorzet en Tobi Gentry werkt af. In de 33ste minuut vangen de Belgen nagenoeg zelf een straf. Van Montfoort krijgt 2 minuten voor ‘holding the stick’. China profiteert van de situatie en scoort opnieuw de gelijkmaker in deze tweede periode.

In de laatste periode speelt Palmaerts ditmaal de puck trefzeker naar Enrique De Meyere die afwerkt waardoor de Belgen opnieuw de leiding nemen. De Chinezen verhogen de druk aanzienlijk en met nog vijf munten op de klok scoort China via LUAN Rong de gelijkmaker. In de laatste minuten voeren nu de Belgen de druk hoog op, op zoek naar het winnende doelpunt.

De reguliere wedstijd eindigt echter met gelijke score en wordt bijgevolg verder beslist in Overtime, drie vs. drie. Het is LYU Zhiyi die een einde maakt aan deze thriller door de puck in de vierde OT-minuut in de Belgische netten te drillen.

Eindscore: 3-4 OT (1-1; 1-1; 1-1; 0-1) met doelpunten van Lowie Vreys, Toby Gentry & Enrique De Meyere.

"Ze kunnen schaatsen en schieten, dus ons spelplan was om dicht op de man te spelen en de puck te controleren", reageert coach Gil Paelinck vanuit Reykjavik. “Schaats met ze, geef ze geen ruimte. Mijn grootste zorg was toen we naar de 3 op 3 moesten. Daar kregen onze tegenstanders te veel ruimte. In zo'n situatie leun je op een paar spelers om er doorheen te komen en dat is ook zwaar. Uiteindelijk mogen we niet te veel klagen. We staan ​​nu maar een punt achter. Alles is nog mogelijk. Ik ben tevreden over de werkethiek van het team. Natuurlijk zijn ze ontdaan van het feit dat deze wedstrijd eindigt in een verlies over de verlenging. Het is een zware dobber. Nu is het een kwestie om ze scherp te houden voor morgen. Dan spelen we een belangrijke wedstrijd tegen het gastland.”

MVP Team BEL: Stijn RAEYMAEKERS Stijn