WK U20: Zilver voor Belgen na winst tegen Servië WK U20: Zilver voor Belgen na winst tegen Servië
REYKJAVIK – Vandaag, 22 januari, speelde Team Belgium U20 de laatste wedstrijd van hun WK-campagne in het IJslandse Reykjavik. Na een start in mineur met een overtime nederlaag tegen China, herpakten de Belgen zich volledig en boekten achtereenvolgens overwinningen tegen IJsland, Mexico, Chinees Taipei en Servië, wat hen zilver oplevert!

De laatste partij tegen Servië start België sterk. Amper in de eerste minuut krijgen de Belgen een powerplay en die benutten ze optimaal. Rik CUYLEN werkt puik af via Tobi GENTRY en Lowie VREYS. De voorsprong is echter van korte duur want in de derde minuut scoren de Serviërs tegen en staat het opnieuw gelijk. De ganse periode zetten de tegenstanders veel druk en in de laatste minuut van de eerste periode vindt Minja IVANOVIC een gaatje in de Belgische verdediging om zijn team een voorsprong te geven. De Belgen proberen nog een tegenaanval, maar goalie Uros MILJKOVIC vermijdt de gelijkmaker.

Echter niet voor lang want net een minuut in de tweede periode spelen de Belgen opnieuw een powerplay en lukt het Yarne VAEREWYCK met een goed geplaatst sweep shot de gelijkmaker in de Servische netten te knallen. Amper twee minuten bieden de Serviërs opnieuw sterk verweerwerk en lopen ze terug een punt uit. De rest van de periode voeren beide teams de druk op elkaars doel nog hoger. Met nog zes seconden op de klok doet Lowie VREYS waar hij goed in is … scoren! De Belgen gaan met een gelijke score naar de kleedkamer. Een ware opsteker om de derde periode van deze thriller aan te vangen.

In de laatste periode blijft de wedstrijd een ware nagelbijter. In de zesde minuut zet Tebbe PEETERS via Yarne VAEREWYCK Team Belgium opnieuw aan de leiding. Beide teams zetten alles op alles en er vallen meer straftijden. De Belgen spelen een voortreffelijke penalty killing en benutten tevens de powerplay ten volle. Tobi GENTRY scoort zo het vijfde doelpunt op assist van Lowie VREYS. In een wanhoopspoging haalt de Servische coach goalie Uros MILJKOVIC uit het doel voor een extra veldspeler. De Belgen blijven echter gefocust en na enkele mislukte pogingen scoort Tijs VREYS de empty netter. De Belgen winnen bijgevolg ook hun laatste wedstrijd op dit WK. Puit werk!

“Ze hebben alle kleine dingen goed gedaan. Gewoon uit de verdedigingszone geraken. De puck naar het doel spelen en het net crashen. Daar kwamen uiteindelijk de doelpunten vandaan,” aldus coach Gil Paelinck in een eerste reactie vanuit Reykjavik.

Eindscore: 3-6 (2-1; 1-2; 0-3) met doelpunten van Rik Cuylen, Yarne Vaerewyck, Lowie Vreys, Tebbe Peeters, Tobi Gentry en Tijs Vreys.

MVP Team Belgium van deze wedstrijd: Yarne Vaerewyck
Beste speler Team Belgium WK: Lowie Vreys